Eria Consultores explica que es el Plan de Igualdad en las empresas y cómo implantarlo

[ad_1]

La Constitución Española (art. 14 CE) reconeix el dret a la igualtat. El Gobierno d’Espanya, per prevenir conductes discriminatòries a les empreses, ha publicat la Llei Orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes, en la qual s’han ampliat els requisits per a les empreses a l’àmbit. laboral i, entre altres, ha establert la necessitat d’elaborar un Pla d’Igualtat.

Al entrar en vigor el Real Decreto 901/2020, de 13 d’octubre, pel que es regula els plans d’igualtat i el seu registre, a partir del 7 de març de 2022 tota aquella empresa amb més de 50 treballadors/as està obligada a tenir un pla d’igualtat implementat.

Què és el pla d’igualtat
La definició segons l’article 46 de la Llei Orgànica 3/2007 de 22 de març, per a la Igualtat efectiva entre dones i homes, el pla d’igualtat és “un conjunt ordenat de mesures, adoptades després de realitzar un diagnòstic de situació, tendeix a aconseguir en l’empresa la igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes i eliminar la discriminació per raó de sexe.”

Aquest haurà de reconèixer el conjunt de mitjans orientats per aconseguir la paritat entre les treballadores i els treballadors amb la finalitat d’aconseguir la igualtat de condicions entre homes i dones en el terreny professional.

Procés per implantar el pla d’igualtat en l’empresa i complir la normativa
Per a la seva elaboració haureu de passar per les següents fases:

1. La comunicació i obertura de la negociació, a més de la formació d’una comissió negociadora
Aquest punt implica la comunicació segons lo dictaminat per la llei de la voluntad de compromís de la companyia sobre la igualtat de gènere i la creació de la Comissió d’igualtat o Comissió negociadora. La comissió negociadora estarà formada amb personal de plantilla, sent creada de forma equilibrada entre diferents càrregues, homes i dones.

2. Anàlisi de situació de gènere de la companyia i l’elaboració de l’informació de diagnòstic
Serà el punt de partida pel que s’estableix la situació 0 de l’empresa. Amb això se sap el nivell d’integració entre els dos sexes, es detecten situacions existents de desigualdad, etc… En aquest moment es realitzen els estudis de les condicions de treball de la plantilla, índexs de participació dins de l’empresa, accés als recursos i desenvolupament de les persones que conformen la plantilla i polítiques retributives, entre altres.

3. Redacció de propostes i objectius orientats a solucionar la desigualtat i negociació de les accions per desenvolupar
És quan es planta el disseny del pla d’igualtat, començant per la definició d’uns objectius específics, quantitatius i qualitatius, que han de donar resposta a la pregunta “¿Què vol aconseguir amb l’aplicació del Pla d’Igualtat?”.

4. Elaboració del pla d’igualtat i el seu registre
Heu d’estar estructurat en una vegada els apartats:

  1. Presentació de l’empresa.
  2. Determinació de les parts que lo conciertan.
  3. Àmbit personal, territorial i temporal.
  4. Informe del diagnóstico.
  5. Resultados de l’auditoria retributiva.
  6. Objectius del Pla de Igualdad.
  7. Medides d’igualtat, prioritats i recursos.
  8. Seguiment i revisió del pla d’igualtat.
  9. Avaluació del pla d’igualtat.
  10. Procediment de modificació.
  11. Calendari d’actuacions.

Quan s’hagi redactat s’ha de presentar, dins del termini de quince dies a partir de la firma del pla d’igualtat, a través de mitjans electrònics davant el Registre de l’autoritat laboral competent la sol·licitud d’inscripció del pla.

5. La implantació i el seguiment
És el moment de la puesta en marxa del pla segons està estimat en el cronograma. A més, és molt important realitzar una forma paral·lela a un seguiment, ja que aquesta forma podrà veure si les accions estan funcionant.

6. Avaluació.
Amb el seguiment realitzat es pot determinar si està funcionant. S’ha de redactar un informe d’avaluació que s’especifiquen els resultats obtinguts en base als objectius i indicadors que fijaste al principi.

Un altre punt important, el protocol de Acoso Laboral
La mateixa Llei Orgànica 3/2007 per a la igualtat efectiva de dones i homes estableix l’obligatorietat de contar amb un protocol de prevenció de l’acoso sexual o per raó de sexe, o ”protocolo d’acoso” que es pot incloure en el pla de igualdad o se puede disposar per separat.

Per a la seva elaboració cal seguir els següents punts:

  • Designar la comissió o la persona instructora.
  • Crear la normativa interna i les mesures preventives. Dissenyar i desenvolupar tant la normativa interna per seguir i prevenir l’acost laboral, així com una sèrie de mesures preventives.
  • Determinar el canal i el procediment intern per realitzar les denúncies que han de ser confidencials, ràpids i accessibles per a les víctimes.
  • Difondre les mesures entre tota la plantilla a través dels que disposa, com a pàgina web, intranet, tablones d’anuncis, correus electrònics, mitjans …

Eria Consultores, com a consultoria experta en el camp de les empreses, poden assessorar i ajudar en l’elaboració d’aquests plans, per garantir que compleixi amb les normatives vigents.

[ad_2]

Artículo anterior

¿Qué solución aporta Tin DeFi?

Artículo siguiente

La ayuda de Míriam Pascual para lidiar con la frustración

Entradas relacionadas