Grupo SPRI premiado por el Basque Health Cluster por su contribución al sector de biociencias en Euskadi

[ad_1]

El port de Getxo es va acostar a la tarda d’ayer la celebració del primer Dia del Clúster de la Salut Basc, el Día del sector de las empresas de biociencias y salud de Euskadi, una cita en la que el Clúster entregó al Grupo SPRI el premio José Miguel Azkoitia. Amb el galardón, desean reconèixer “la contribució de SPRI i els seus responsables que directament han contribuït al naixement i desenvolupament del Basque Biocluster i Basque Health Cluster, apostant pel sector de les ciències de la vida quan la seva presència a l’economia vasca encara era petita; contribuint directament a la consolidació d’un sector emergent i del propi clúster”.

El Premio José Miguel Azkoitia, s’ha entregat per primera vegada en un recuerdo de quien fora uno de los actores que dedicaran más empeño y esfuerzos a activar el sector Bio-Salud a Euskadi. Amb aquest premi, el Clúster pretén distingir a aquelles persones o entitats que treballen per impulsar el sector i/o han impactat positivament en el seu desenvolupament.

En aquest sentit, recordeu que el Govern Vasco va deixar l’any 2000 per imprimir un impuls decidit a l’economia vasca fent una acció estratègica per nous sectors basats en el coneixement i la innovació. Fruit d’esta reflexió nació en 2002 la primera estrategia dissenyada específicament per al desenvolupament de las biociencias a Espanya: la Estrategia Biobasque 2010. El mateix any, 14 empreses funden l’associació «Basque Biocluster» Enero de 2017 el Basque Biocluster es transforma en el Basque Health Cluster, moment en el que la prestació assistencial, els dispositius mèdics i salut digital entraran a formar part del clúster.

El galardón ha estat reconegut pel director general del Grupo SPRI, Aitor Urzelai, de mans de la viuda de José Miguel Azkoitia, María José Cardiñanos, quien estuvo acompanyada d’altres familiars i amics. Es tracta d’una escultura “Ícaro”, de l’autor gasteiztarra Juan Carlos Cárdenas. El Basque Health Cluster ha elegit aquest motiu perquè “con ella vol representar l’alma d’un ser que no està entre nosaltres, encara que sí en el nostre cor. Este home alado en actitud de movimiento quiere simbolizar el comienzo de su viaje al Cielo, allá como lo entienda cada persona, pero sin duda alguna un lugar donde nos volveremos a ver”, va explicar Asier Albizu, secretari i tesorero del Clúster i CEO de Biolan. .

Tras recoger el premio, Aitor Urzelai mostró en nombre de SPRI el seu orgullo per rebre la primera edició del mateix. “Quiero agradecer sinceramente a Basque Health Cluster que ens hem valorat d’aquesta manera i debo trasladarlo a l’equip de SPRI, per l’enorme treball que desenvolupa en aquesta matèria”. El Director de SPRI va fer menció d’asimisme al Departamento de Desarrollo Económico del Gobierno Vasco i va finalitzar amb un recuerdo a quien donava nom a aquest Premi, José Miguel Azkoitia, així com a la seva família.

Per la seva part, el president de Basque Health Cluster, Mikel Álvarez, va subratllar en la seva intervenció titulada “5 años de viaje y mucho camino por delante” que el 2020, durante la pandemiaes posa en valor la importància de comptar amb un sector biosanitari amb capacitat productiva. La crisi pandémica posa de manifest la necessitat d’invertir en el sector bio-salud com un element essencial. El clúster ha gestionat la crisi informant, coordinant i intermediant per agilitzar respostes urgents, en col·laboració amb empreses i institucions públiques i privades. El clúster, en el seu décimo aniversario, es considera com un element vertebrador del ecosistema bio-salud d’Euskadi i creix en nombre d’associats”,dijo.

Álvarez va acordar en aquesta línia que “querem convertir a Euskadi en un ecosistema de Bio-Salud referent: dinàmic, eficaç i sostenible”. Per ello, apuesta per: créixer en nombre i mida d’empreses de Bio-Salud a Euskadi; crear puestos de trabajo cualificados; internacionalitzar les organitzacions, incrementar la col·laboració públic-privada; produir investigación biomèdica d’excel·lència; y atraer inversions extranjeras.

El nostre país és petit i el nostre sector és petit, però una bona estratègia col·laborativa entre l’administració i les empreses, a la línia del Pla Vasco de Ciencia, Tecnologia i Innovació, més una bona dosis de determinació com a demostrat que Joxemi Azkoitia, harà que tinguéssim. una presencia no sol local, sinó també a nivell mundial”, subrayó Álvarez.

Per la seva part, les conselleres de Desarrollo Económico, Sostenibilidad y Medio Ambiente, Arantxa Tapia; y de Salud, Gotzone Sagardui, mantuvieron un interesante diálogo sobre industria y salud. Durant la seva intervenció, Tapia destacó que el Govern vasco va dur treballant durant molt de temps la estrategia biosalud: “partiendo de fortalezas científico-tecnológicas, tratando de generar empresa y de que esa empresa crezca. És una estratègia amb la que portem anys i està bé. Ara ens està tocando donar-nos compte de que som capaços d’atraer inversió internacional, de les empreses locals creixen i ens toca fortalecer tot aquest àmbit, fer que de veritat aquest sector arribi al mercat. El Plan de Industria s’enfoca molt en aquest per què”, subrayó

Per altra part, la consellera de Desenvolupament Econòmic, Sostenibilitat i Medi Ambient va afegir que “en la pandèmia hem vist que havia alguns elements i components externalitzats en el sudeste asiàtic i hem comprovat que necessitem tenir una part d’aquestes cadenes de subministrament a Europa. Habéis sabido respondre al reto que os pusimos des del sector públic, però vendran altres retos i hem de continuar en aquesta apuesta: vegeu què eslabones d’aquesta cadena hem de recolzar i fer estratègics per a Euskadi. Esta es nuestra tarea en los 4 años, aspectos un poco diferentes a lo que veníamos haciendo”, assenyalava

Gotzone Sagardui, per la seva part, subrayó que en Euskadi s’ha demostrat que és positiu apostar per la col·laboració pública-privada, model que viene treballant i desarrollant-se durant el temps. “Un model en el que cada un tenim el nostre paper. Vosotras, las empresas, sois los posibilitadores. Això és una cadena de treball conjunt i té un paper clau en el que el vostre producte tingui un impacte en la salut d’aquest poble i també en la seva riquesa. Teniu que encara més estrecho el treball Salut-Industria, perquè tenim un retoc conjunt de millorar la salut de la ciutadania i també per a reforçar l’economia vasca”, va indicar.

Tras la ponència de Karl Schmieder, CEO de messagingLAB, titulada: “What’s Your Bio Strategy? Preparando el negocio para la próxima generación de biotecnología”, tuvo lugar un diálogo sobre biología sintética que ha contado con la participación del propio Karl Schmieder; Juanjo Rubio, director de la Unitat d’Innovació Social de Navarra i Julio Font, vicepresident del Clúster Basc de la Salut.

Palabras del Lehendakari
L’acte va cerrar amb un vídeo del Lehendakari, Iñigo Urkullu, quien va dirigir als assistents per a ensalzar el treball desenvolupat pel Basque Health Cluster durant els últims cinc anys, “convertint al sector de biosalud en referent”. Tras aquests primers cinc anys, ha dit, “compartim una valoració molt positiva, amb un sector que aglutina a 150 empreses de biociencias i la salut a Euskadi, de les quals el 90% són petites i mitjanes empreses, que donen ocupació a més de 8.000 professionals i representant l’1,9% del PIB a Euskadi, amb més de 1.600 milions d’euros de facturació”, va registrar.

A més de subrayar la seva trajectòria de creixement, el Lehendakari va augurar un futur prometedor per a un sector “la importància que s’ha constatat més si cabe durant la pandèmia. En moments críticos han ofrecido vuestra capacitat científica, tecnològica i econòmica a la societat per donar resposta a les seves necessitats, i això influeix directament en la salut de la mateixa”, va dir.

Urkullu va concloure la seva intervenció afirmant que és imprescindible comptar amb un sector de biosalud propi i competitiu, per millorar el sistema de salut. “Per tot ell, gràcies, felicitats i per molts anys”, va assenyalar

Sobre el Clúster Basc de la Salut
Basque Health Cluster nació a l’octubre de 2010 (com Basque Biocluster), format per un grup d’emprenedors locals amb intenció d’aunar forces. Més de diez anys després, el clúster és la associació referent del sector de les biociències i de la salut d’Euskadi. Aglutina a entitats que desenvolupen productes i serveis per millorar la salut i la qualitat de la vida de les persones. El seu objectiu principal és el de coordinar, representar, gestionar, fomentar i defensar els interessos comuns de les empreses associades.

Per ello, i amb la finalitat d’impulsar la competitivitat de les seves associades, ofereix accions de valor com: formació especialitzada, jornades tecnològiques sectorials, acude a fires internacionales, realització d’esdeveniments de networking, dinamització de projectes col·laboratius i organització de fòrums d’inversió.

[ad_2]

Artículo anterior

Liderazgo político y empresarial: una conexión de la que se puede aprender

Artículo siguiente

BirdCom y el Real Zaragoza firman un acuerdo de colaboración

Entradas relacionadas