Después de 130 años dando servicio al pueblo y la comarca, la familia Pérez cierra el autoservicio UNICO


El passat 30 de setembre va tancar, afortunadament de manera transitoria, el negoci més llarg de Cogolludo. Rosa María Pérez de Frías, propietària de l’Autoservici ÚNIC, es va fer ressò després de quasi 40 anys com a titular de l’establiment. Ella ha estat la sexta generació de la família Pérez que ha regentat aquesta tienda, mítica en la localitat.

Fue allá per 1890 quan uns dies dels fills de Rosi van obrir una tienda d’ultramarins, de totes les de la vida, en Cogolludo. Algo más tarde, en 1901, sus abuelos, procedentes de Zarzuela de Jadraque, també es van instal·lar a la vila i es van carregar el negoci. Se ha mantingut obert durant 130 anys consecutius, siendo los peores los de la Guerra Civil y la posguerra.

Rosa María nació en 1957. Per aquell llavors, el negoci el va regentar el seu pare, tercera generació dels Pérez al davant del mateix. Tras su fallecimiento fue Paquita, hermana mayor de los Pérez, quien se pus tras el mostrador. Rosa María era encara molt petita.

La família vivia en la planta superior de la teva tendència així que, Rosi, com el coneixem tot el món en Cogolludo, se crio entre el género y la caja registradora. “Por aquel entonces la tienda era muy distinta, había un gran mostrador que rodeaba el interior del local, y casi por inercia empecé a reponer y a despachar”, comenta Rosi amb nostàlgia de la seva infància.

En la tienda de ultramarinos de sus abuelos, casi todo se servía a granel. “Recuerdo los sacos los fideos, de arroz y de azúcar. L’oli estava en una gran zafra i el cafè havia que molerlo abans de dispensar-lo. Hasta las galletas se vendían al peso. Se despachaba gran variedad de productos, desde telas y panas, hasta útiles de labranza, passant per latas de conservas y comestibles ”.

En aquella època, en els anys sesenta i setenta, les vostres tendències de poble eren llocs imprescindibles per als habitants d’una comarca que encara eren llena de vida, quan es desplaçaven a un altre lloc a comprar era gairebé una hazaña. “Ahora, molta gent prefereix als grans centres comercials. En un moment, llegan a la ciutat. Las cosas han canviat molt per als petits comerciants ”, lamenta Rosi.

Amb el temps, el negoci familiar va passar al seu germà Alfonso i quan aquest es va fer a Madrid, a la dècada de 1980, Rosi no ho va fer i es va carregar de la tienda. Des de llavors, acompanyat pel seu marit José, va seguir atendant als seus clients, no només als pobles, sinó a tots de la comarca. “Hasta aquí vienen a comprar desde todos los pobles de todo: Arbancón, Fuencemillán, Veguillas, Torrebeleña … son muchos años sirviendo a la gente de la comarca. Detrás del mostrador he crecido, he formatado mi familia y han nacido mis hijos. Ha estat tota una vida de dedicació al treball ”, resumeix Rosi, mentre la salut qualsevol que passa per la plaça major. La coneixe i el qui tot el món.

El 1997 es reformà al fons local, per donar-li un nou aire, més modern. Lo convirtió en autoservici de la mà del Grup IFA, empresa amb la que ha treballat durant els darrers 23 anys. “En nuestra tienda siempre se ha vendido un poco de todo, para dar el mejor servicio posible. Algo de mercería, artículos de papelería, prensa, pan, fruta, congelados o productos de limpieza ”, compte. Nunca ha faltat el producte estrella: el bonit a granel, un clàssic de les vostres activitats de tota la vida. “Sempre hem ofert el gènere que demanem els nostres clients i per a això hi ha que prestar molta atenció als seus gustos i necessitats”, afirma la tendera.

Rosi és conegut per la seva amabilitat, la seva paciència, les seves bones formes i pel tracte senzill amb els seus clients. “Para ser un buen tendero tienes que poner siempre tu mejor cara a quienes entran a comprar, a pesar de los malos momentos y de circunstancias difíciles”, afirma en aquest sentit, molt conscient de que una tienda de poble és un punt d’encontre on “Nunca faltan las personas que pasan solo a saludar y charlar un rato”.

Per supuesto, Rosi se debía a su clientela y no fallaba un día, hiciera frío o calor. En els mesos de més afluència de públic, i en els de menys, ahí ha estat durant quasi quatre dècades per atendre a tots. “En estos 38 anys han estat pocs els dies de vacances. Hem treballat molt, de llunes a llunes, setmana després de setmana. Solo descansábamos los domingos por la tarde. Quan els meus fills eren petits, tancàvem una setmana a l'any i els portàvem a la platja de vacances, però en els últims 10 anys, l'únic que no hem fet tancar ha estat la arribada del COVID ”, compte.

La pandèmia ha fet que aquesta veterana empresària, als seus 63 anys, es replantea les coses. Tuvo que cerrar durante los meses de marzo y abril. “Fue una decision muy dura, pero creo que acertada. Preservar la salut, avui per avui, és el més important ”, compte. Tras el verano, después de mucho pensarlo y hablarlo con la familia, Rosi decidió retirarse, con mucho dolor. “Ahora les dedicaré molt més temps a mis nietos. No em va a sobrar ni un minut per aburrirme. Lo que se me va a hacer muy raro es entrar a la tienda y ser yo quien vaya a comprar ”, assegura.

Porque el cierre d'aquesta tienda és temporal. En breu, tornaré a obrir les seves portes. Altres empresaris, també del poble, aporten noves il·lusions. “El negoci serà diferent, amb l’oferta majoritària de panaderia i bolos caseros. Espero que les vaja molt bé i mantingui el negoci obert al menys tant anys com el que tinc jo ”, desea Rosi als seus sucesors.

“Rosi se va a descansar, que bé merescut el que té, però la tienda seguirà oberta, i prestant el seu servei a Cogolludo, els pobles de tot i tots els visitants. Deseamos als nous regents de l’autoservici tota classe d’èxits i una fructífera andadura. Es necessari agrair el seu treball als comerciants dels nostres pobles que ens donen un servei extraordinari i ens acercen les coses a la porta de casa. No debemos dejarles caer ”, senyala Juan Alfonso Fraguas, alcalde de Cogolludo.

Artículo anterior

La tendencia este año en Valencia es el salón de uñas de gel

Artículo siguiente

¿Por qué mi perro es agresivo? Adiestrar perro conflictivo

Entradas relacionadas